

## 2011 Local Government Workforce Projects Roundtable Program Outline

## Wednesday 6 April 11.30am-5pm Common Room, University House, Balmain Crescent, Australian National University, Canberra

## **Objectives**

- To facilitate collaboration and information sharing across all levels of government and within the sector.
- To coordinate, align and leverage Local Government workforce initiatives and activity to improve efficiency and ensure relevance.
- To discuss Local Government workforce priority areas and develop a framework for action.
- To consider the impact of disaster and economic recovery on the sector's skills needs and supply, and workforce development projects.
- To discuss the implications for the sector and its workforce projects of the COAG review of skills training and funding, and the Prime Minister's strategies and incentives for engaging a further 2M people in the workforce.

Time	Duration	Topic
11.30am- 12noon	30 mins	Registration Coffee and tea available on arrival Lunch will be available for working lunch.
12noon	10 mins	Acknowledgement of Country
		Welcome and Introduction Presenter: Graham Sansom, Director, Australian Centre of Excellence for Local Government (ACELG)
12.10pm- 12.45pm	35 mins	Overview of Federal Local Government Agenda Presenter: Stephanie Foster, Deputy Secretary, Federal Government Dept of Regional Australia, Regional Development and Local Government Discussion
12.45pm- 1.45pm	1 hour	Activity Reports on LG Workforce Issues  Analysis of themes Identify opportunities and challenges Facilitated discussion
1.45pm- 2.45pm	1 hour	National Workforce Strategy Presenter: John Ravlic, Chief Executive, Local Government Managers Australia National Progress Report and Project Scope Forum feedback on similar activity in sector Discussion on alignment with other activity, coordination and framework for action
2.45-3pm	15 mins	Afternoon Coffee Break



Time	Duration	Topic
3-4pm	1 hour	<ul> <li>Establishment of a National LG Workforce Data Set</li> <li>Presenter: Alex Gooding, Data Project Scoping Consultant</li> <li>Progress report on initial scoping</li> <li>Discussion:</li> <li>Core data needed by sector</li> <li>Options for data collection models</li> <li>Exploration of best methodology for establishment, collection and maintenance of data set</li> <li>Alignment and coordination with State and Territory LG Departments and LG peak body activity</li> </ul>
4.00pm- 4.20pm	20 mins	Women in Local Government  Presenter: Karen Purser, Program Coordinator, 50:50 Vision — Councils for Gender Equity Program, ACELG  Strategy overview  Data requirements
4.20pm	40 mins	Action Plan and Summary
5pm SHARP		Roundtable Ends